Nye portretter – gammelt uttrykk

Jeg gir ut nytt album denne høsten. Det betyr at jeg også må ta noen nye portretter. Det har jeg gjort – og de ser skikkelig gamle ut!

Eva Karlsson er en av Skandinavias fremste album-designere, som også har gjort en rekke omslag for folkemusikkutgivelser. Jeg ble jo veldig glad da hun sa ja til å designe mitt nye album. Hun er også fotograf, og har i lang tid drevet med såkalt våtplatefotografering. Det er en gammel fototeknikk som er bare noen få år yngre en daguerreotypien, og var en teknikk som bidro til å popularisere fotograferiet på slutten av 1800-tallet. Våtplateteknikken gjorde det mulig å kopiere bildene over på papir.

En solvarm dag møtte jeg Eva i en park i Stockholm. I tillegg til kamera hadde hun med seg kjemikalier, et mobilt mørkerom og et nakkestøttestativ til meg så jeg satt stille under den lange eksponeringstiden. Våtplatefotografering er en omstendelig prosess som involverer preparering av glassplater, fotografering med lang eksponeringstid og fremkalling umiddelbart etter fotograferingen. Mye kunne gå galt underveis og det var flere av bildene som ble misfarget. Men etter en dag i solsteiken satt vi igjen med en tre-fire motiver som var brukbare.

Nye portretter – gammelt uttrykk

Den lange eksponeringen bidrar til å gi portrettene en helt egen aura og dybde. Særlig synes det på øynene. For selv om jeg satt stille og ubevegelig, måtte jeg blunke med øynene. Når jeg ser på bildene skjønner jeg at det er meg, samtidig virker portrettene fremmedartede.

Et par dager etter fotoshooten i Stockholm fortalte hun at hun hadde solgt våtplateutstyret sitt. Det var for slitsomt å drasse på alt. Så jeg var heldig og ble den siste.

Under er noen bilder fra fotograferingen, Våtplatebildene vil være å se på omslagene til høstens singler og album. Den første singelen, The Longest Journey, kommer 15. september.

Gammel musikk – nytt uttrykk. Her kan du høre en frisk reinlender med tromme og bassklarinett

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *