Virkelig fri

Virkelig fri, sier Jesus. Virkelig fri. Det betyr kanskje at det er måter å være fri på som ikke er virkelig. Her er en enkel blogg om frihet og fellesskap, om å ta vare på jorda og hverandre.

«Hvis dere blir i mitt ord er dere virkelig mine disipler. Da skal dere kjenne sannheten og sannheten skal gjøre dere fri.» Ordene er fra søndagens prekentekst, Johannes 8:31-6.

«Sannheten skal gjøre dere fri» er et sterkt utsagn, et utsagn som mange søker å leve etter. Ofte har det blitt forstått individualistisk, som et program for den enkelte om å søke sannheten for sin egen del og oppnå en indre frihet. Noen reiser ut i den store verden på søken etter sannheten, andre søker den i bøker. Noen mener de har funnet den, andre er hele tiden på veien, leter.

Frihet i fellesskap

Gud har skapt oss til fellesskap. Derfor må vi også forstå sannhet og frihet som noe som handler om fellesskap. Vi kan ikke være virkelig fri uten å tenke på våre medmennesker, medskapninger og livet rundt oss. Som jeg skrev i forrige blogg, er jeg opptatt av etymologi og ordenes grunnleggende betydning. Ordet «fri» har indoeuropeiske røtter, og avledet av et ord som også betyr vennskap og kjærlighet. Slik er frihet forbundet med de bånd vi knytter til omgivelsene våre i vennskap og kjærlighet.

Kollektiv fornektelse

I vår del av verden lever vi i en slags kollektiv fornektelse. Vi ser ikke at vår måte å leve på påfører enorme lidelser til mennesker langt unna oss, at jorden og alt det skapte ødelegges av forbruk og forurensning. Vi ser heller ikke at millioner av mennesker på flukt har noe med oss å gjøre.

Virkelig fri

Vi er ikke virkelig fri når naturen rundt oss kveles av vår livsstil. Vi er ikke virkelig fri uten at våre medmennesker og medskapninger er frie. Frihet er også fri sammen med. I vår søken etter sannhet og frihet må vi også stå sammen med andre mennesker i deres kamp for for sannhet og frihet. Derfor handler vår frihet også sammen med regnskogen i Amazonas, båtflyktninger i Middelhavet og kamp mot menneskehandel, rasisme og forfølgelser av minoriteter.

I afrikansk amerikansk kultur, med historie knyttet til slaveri og undertrykkelse, finner vi mange uttrykk for frihetslengsel i salmer, spiritualitet, protestsanger og blues, jazz og hiphop. Til slutt fikk jeg lyst til å dele Pharrel Williams´sterke låt, «Freedom»:

Les mer:
Søndagstanker. Her finner du tekstene for denne søndagen med en kort betrakting.
Idioter, treskaller og andre Guds folk. blogginnlegg.

  4 Replies to “Virkelig fri”

 1. Torill Christine Lindstrøm
  25. august 2019 at 17:46

  Kjempebra! Sånn skal det sies!

  • carlpo
   25. august 2019 at 18:56

   Tusen takk Torill Christine! Hyggelig melding å få 🙂

 2. Randi Haram
  22. januar 2020 at 11:10

  “I vår del av verden lever vi i en slags kollektiv fornektelse. Vi ser ikke at vår måte å leve på påfører enorme lidelser til mennesker langt unna oss, at jorden og alt det skapte ødelegges av forbruk og forurensning. Vi ser heller ikke at millioner av mennesker på flukt har noe med oss å gjøre.”

  Dette er helt feil, vi har i vår del av verden (vesten) en overdreven selvransakelses-holdning, der vi holder oss selv ansvarlige for alt som er galt med verden, til tross for at det er vi som har sørget for det meste som er bra med verden. Mens Kina og India fortsetter en storstilt utbygging av kullkraftverk, har vi i vesten redusert utslippene våre. Det er også vi i vesten, med vår fantastiske vitenskapelige innovasjoner som brakte sanitærbind, vaksiner, rørlegging/WC, jernbaner, kunstgjødsel etc. til de mindre utviklede deler av verden, og dermed har reddet millioner, ja antagelig milliarder av menneskeliv. De menneskene som er på flukt flykter stort sett fra islamistisk ekstremisme, totalitære regimer og fra forhold som i stor grad er selvpåført, eller et resultat av kulturen de selv tilhører. At også dette skal være vestens skyld er en helt absurd påstand. Og jeg regner med at du vil komme noe surr om kolonitiden, som om ikke afrikanere drepte hverandre og tok hverandre som slaver før araberne (først) og siden europeerne dukket opp.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *