Tilgivelse

Tilgivelse. Et stort ord. Noen ganger et godt ord. Andre ganger et vanskelig ord. Og et ord som det ikke alltid er så enkelt å forstå hva betyr.

Tilgivelse er et av de virkelig sentrale begrepene i kristendommen. Jesus snakker ofte om det. “Vend det andre kinn til,” “Ikke sju, men sytti ganger sju!” skal du tilgi.” Når Jesus lærer oss å be, er tilgivelsen viktig: “tilgi oss vår skyld, slik også vi tilgir våre skyldnere.”

Et stort ord

Tilgivelse er et alvorlig ord, knytte til dype livserfaringer. Men også et ord som brukes alt for mye, akkurat som elske og hate. Når jeg stopper opp ved sånne store ord tyr jeg ofte til etymologiske ordbøker for å finne grunnbetydningen. Yann de Capronas omfangsrike Norsk etymologisk ordbok er ofte til hjelp. Stor var derfor min overraskelse over at det ordet ikke er her! Derimot fant jeg ordet “forlate”, av lavtysk, “la fare.” I en lignelse bruker Jesus en økonomisk metafor, ettergi gjeld.

Vi gjør mye galt som mennesker. Det er ikke til å unngå at vi sårer noen. Det er heller ikke til å unngå at vi ved måten vi lever på, skader våre omgivelser. Uten at vi vil det, uten at vi tenker over det. Og noen ganger fordi vi vil det. Det kan være godt å bli tilgitt. Å be om tilgivelse i bønn eller ved skriftemål er en viktig del av troslivet.

Den vanskelige tilgivelsen

Men Jesus ber oss også om å tilgi hverandre. Det er ikke alltid så lett. Som gateprest i Kirkens Bymisjon møtte jeg mennesker som hadde opplevd grusomme ting. Noen hadde fått dype sår av mennesker som stod dem nær.

Å tilgi er ikke å late som ingen ting. Det er heller ikke det samme somme å glemme. Noen ganger dukker ting opp igjen, noe blir du aldri ferdig med, selv om du for lengst har tilgitt. Noen ganger er det vanskelig å tilgi seg selv.

Tilgivelse, akkurat som kjærlighet, er en lang vei, hardt arbeid. Men også en viktig vei, mot et rikere og friere liv.

Til gi, la fare, gi slipp.

Les mer:
Søndagstanker. Her finner du tekstene for denne søndagen med en kort betrakting.
Ta vare på jorda. blogginnlegg

  6 Replies to “Tilgivelse”

 1. Jan Arvid Prytz
  18. august 2019 at 08:38

  Men Carl Petter, hva er det å tilgi? Ofte kommer tilgivelse med et slep… jeg tilgir men husk hva du gjorde. Noen ganger kommer bønn om tilgivelse generelt, ex jeg har ikke vært noen god mor. Unnskyld. (Hva gjorde du galt, mor?)
  Biskop lønning skrev om dette for noen år siden. Han skrev at å be om tilgivelse har tre trinn: erkjenne feil (for egen regning, uforbeholdent) be om tilgivelse, forsøke å gjøre bot.

  • carlpo
   18. august 2019 at 16:35

   Jeg er enig at det ikke er så lett å si akkurat hva tilgivelse er. Noen ganger krever det veldig mye. En tilgivelse “med slep” som du beskriver er ikke helt ferdig. Kanskje har også tilgivelsen flere trinn?
   Et generelt ønske om tilgivelse kan jeg kjenne meg igjen i, i opplevelsen av og ikke strekke til uten at jeg kan si at akkurat det eller det var galt.
   Tusen takk Jan Arvid, og fortsatt god søndag!

 2. Valborg Sirnes
  18. august 2019 at 09:47

  «Skulle som amme jeg deg tale lære,
  ditt første ord da skulle NÅDE være.
  Det ord er kort, men ei så kort som godt og intet høver bedre for en drott!» Shakespeare

  • carlpo
   18. august 2019 at 16:24

   Takk, Valborg. Nåde er et kort og godt ord. Fortsatt God søndag 🙂

 3. Bjørn Andre Gulbrandsen
  18. august 2019 at 23:45

  Ordet unnskyld er vanskelig og viktig ord for å få tilgivelse. Det er menneskelig å feile og gudommelig å tilgi. Det er menneskelig å tilgi feilene vi alle gjør i løpet av livet.

  • carlpo
   19. august 2019 at 15:24

   Unnskyld er vanskelig, det er sant. Takk for innlegg, Bjørn Andre!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *