Til kilden, en biblioteksreinlender

23. april er verdens bokdag. Her er låt i anlednnig dagen, Til kilden, en biblioteksreinlender. En hyldest til bøkenes hjem og det fineste stedet å oppdage og bli kjent med bøker:

Bibliotek i mitt hjerte

Jeg har vokst opp med bibliotek. Og jeg har tilbrakt mye av mitt voksne liv på bibliotek. Jeg husker det lille lokale biblioteket der jeg vokste opp. Det var åpent bare to dager i uka. Og akkurat her ble jeg kjent Her lånte jeg “Historien om…”- bøkene, bøker om steiner, om fugler – og jazz. Da virket dette biblioteket så svært, men det var bare et ganske lite rom.

Faren min var lærer på bibliotekshøgskolen og der hadde de også en liten musikkavdeling. Her hørte jeg Keith Jarrett og Jan Garbareks Belonging for første gang. Siden har biblioteker vært en viktig del av mitt liv. Lesesalen på Teologisk Fakultet, med alvorlig tysk teologi i hyllene, biblioteket på Union Theological Seminary, med Black Theology, Black Feminist Theology  – og en del alvorlig tysk teologi der også – og det lokale biblioteket i the Bronx der jeg bodde, med poesi, filmer, musikk og romaner som ble livsviktig. Alle lokalbibliotekene jeg har besøkt på turneer og kortere opphold, med fine utstillinger av lokal litteratur. Universitetsbiblioteket, Nasjonalbiblioteket, Deichman i byen – enorme kilder til verdens kunnskap og litteratur.

Bibliotekene har forandre seg, nå er de også møteplasser, du kan lese dagens aviser og magasiner du ikke har råd til, sjekke eposten. Men du kan fortsatt finne diktsamlinger av poeter du ikke har hørt om og som ryster deg langt inn i sjela. Eller du kan finne en liten bok om en poet som har vært med deg lenge.

Til Kilden, en biblioteksreinlender

Våren 2018 begynte jeg på et komposisjonsprosjekt som jeg kalte YouTubesongar (ja, innspirert av Frode Gryttens Bikubesongar). Da lagde jeg en ny låt med musikkvideo i uka. Jeg spurte også  folk om hva jeg burde skrive musikk om. Rita Mundal, bibliotekar i Lom foreslo å lage en bibliotekslåt. Det var ikke vanskelig. I videoen ser du tre bibliotek som var viktige for meg på den tida: Universitetsbiblioteket, Voss bibliotek og biblioteket på Ole Bullakademiet, der jeg var student. Rita sendte meg video fra sitt bibliotek, Biblioteket i Lom, som jeg siden har vært i en rekke ganger. Jeg fikk med meg en svært dyktigtoraderspiller, Ingrid Standal Sørheim, som jeg studerte med. Og låta er selvsagt spilt inn i et bibliotek, nemlig biblioteket på Ole Bullakademiet. Broren min Per Christian, som også har vokst opp med bibliotek ga navn til låta, Til kilden.” Bøker og bibliotek er kilder til kunnskap og inspirasjon, så det synes jeg var en fin tittel.

Hør mer

YouTubesongar. Her kan du høre et utvalg av YouTube-sangene jeg skriver

#reblog Dette er en bearbeidet versjon av et blogginnlegg første gang publisert 3. juni 2018,

  One Reply to “Til kilden, en biblioteksreinlender”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *