Hvis du tenker på Gud…

Hvis du tenker på Gud, hva tenker du da? Tenker du at Gud er kjærlighet eller at Gud er en som fordømmer og straffer? Jeg tror på en Gud som elsker.

Noen mennesker får gjennom hele barndommen og ungdommen høre at Gud straffer og fordømmer hvis du ikke gjør det som er rett. Noen mennesker blir oppdratt til å leve i redsel for Guds fryktelige straff hvis de gjør noe galt. Og som voksne kan de fortsatt kjenne frykt og usikkerhet, selv om de kanskje har brutt med menigheten for lenge siden.

La meg si med en gang: en slik Gud tror jeg ikke på. En slik Gud vil jeg ikke ha noe med å gjøre.

I arbeidet som gateprest møter jeg jevnlig mennesker som har opplevd ødeleggende trosfellesskap og destruktiv forkynnelse. Mange fortellinger har blitt delt, om kontrollerende fellesskap, om pastorer og menighetsledere som holder folk nede i frykt, frykt for verden dere ute, frykt for hvordan Gud kan straffe deg hvis du gjør noe menigheten mener er galt. Og jeg har fått et lite innblikk i hvordan det er å leve med frykt, frykt for en Gud som ikke bare ser alt du gjør, men også det du tenker. Frykt for at du aldri vil være god nok.

Det er en eldgammel forestilling, at menneskers elendighet er resultat av guddommelig vrede, at hvis du er sjuk eller fattig eller blir utsatt for motgang og ulykker, så har du egentlig fortjent det, du må ha gjort noe gæærnt, eller foreldra dine. Og fortsatt er det folk som tror det er sånn. Når noe vondt skjer deg, er det Guds straff. Når naturkatastrofer rammer, er det Guds straff. Jeg husker for ti år siden, når orkanen Katrina herja i New Orleans, var det forkynnere som stod frem og sa det var Guds straff over den syndige byen. Akkurat som om Gud ikke liker jazz. Og det er forkynnere som truer menighetene sine med Guds straff hvis de ikke gjør som de sier, hvis de går med feil klær, hører feil musikk, henger med feil folk eller elsker folk de ikke skulle elske. Og hvis de forlater menigheten er de evig fordømt. Venner og familie må bryte all kontakt med de som har gått ut.

La meg si det en gang til: jeg tror ikke på en sånn Gud. jeg tror ikke på en fordømmende,  straffende Gud.

Jeg tror på en Gud som elsker.

I Johannesevangeliet er det en fortelling om Jesus som møter en blind mann. Disiplene spør, “hvem er det som har syndet, han selv eller foreldrene, siden han er født blind? Og det er noen religiøse ledere rundt dem som mener det samme.
Nei nei nei. Sånn er det ikke. Disiplene er helt på jordet, ifølge Jesus, som slår fast:
«Verken han eller hans foreldre har syndet.» Og til de religiøse lederne sier han: «Var dere blinde, hadde dere ingen synd. Men nå sier dere: ‘Vi ser!’ Derfor blir deres synd stående.»

Gud dømmer ikke fattige, syke, sårbare, utsatte, ulykkelige mennesker. Hvis Gud dømmer, dømmer Gud de som vet bedre, rikinger, maktmennesker, de som har hele verden foran seg og alle muligheter åpne. Og hvis Gud dømmer, dømmer ikke Gud fordi de vet bedre, fordi de er rike, fordi de har makt og mange muligheter, men fordi de bare tenker på seg sjæl og ikke bruker det de har fått.

La meg si også det engang til: jeg tror på en Gud som elsker. Som elsker uforbeholdent og betingelsesløst. Ingen faller utenfor Guds kjærlighet. Du er god nok. Hør på den musikken du vil, heng med de folka du vil, tenk, tro og si hva du vil, lev og elsk av hele ditt hjerte, uten frykt.

Det er deg Gud er glad i. Ikke den som andre vil du skal være.

 

(preken holdt i Tøyenkirka, fritt etter hukommelsen)

  0 Replies to “Hvis du tenker på Gud…”

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *