Bitte liten, likevel stor

Har du noen ganger følt deg bitte liten, krympende liten, så liten at du like gjerne kunne forsvinne fra jordens overflate? 

Det har jeg, og gjør det stadig vekk. Det er en ganske alminnelig følelse, og jeg tipper det er mange  som føler det sånn med jevne mellomrom. Det er ingen god følelse. En følelse av å være til bry, å være en belastning for andre, en følelse av å dumme seg ut, ikke fikse noe som helst, en følelse av skam for å være til.

Det er mange mennesker og situasjoner som kan få oss til å føle oss små. Når vi syns vi sier noe dumt, når vi ikke føler vi passer inn. Jeg føler meg ofte liten når jeg trenger hjelp av et eller annet slag, for eksempel fra et offentlig kontor. Det er lett å føle seg liten i møte med systemet, med regelverket.

Jesus forteller en lignelse om et sennepsfrø (Lukas 18:13-21). En lignelse om noe bitte lite, om noe bitte lite som blir stort. Et sennepsfrø skal visstnok være veldig lite, men vokser altså til et stort tre, et tre så stort at fugler bygger rede i det.

Jesus snakker ikke om å føle seg liten. Han snakker om gudsrike. Men han snakker ikke om gudsrike som noe voldsomt og uoppnåelig, han snakker ikke om gudsrike som noe som gjør oss små. Han snakker om gudsrike som noe bittelite, som vokser og blir stort.

Dessverre er det ikke alle forkynnere som skjønner dybden i dette. Det er mye forkynnelse som gjør oss små. Du er ikke god nok, du er ikke verdig, sånne som deg er det ikke mye håp for, vi skal be for sånne som deg.

Det er når vi er som aller minst at gudsrike er oss nærmest, Gud er i vår svakhet og er nær oss  i vårt dypeste mørke. Noen ganger er vår tro bitte liten. Men den er stor nok.

I Tøyenkirken synger vi en sang jeg er veldig glad i:

la ikke det som er knust, ødelegges mer, la oss vokse og leve.

  7 Replies to “Bitte liten, likevel stor”

 1. Max
  23. juli 2017 at 15:10

  Det er tyngdekraft som dra meg ned.
  Ps: svarthul har også tyngdekraften.

 2. katty
  23. juli 2017 at 22:08

  Du skriver om følelse av å være til bry, å være en belastning for andre, en følelse av å dumme seg ut, ikke fikse noe som helst, en følelse av skam for å være til og at det er en følelse som kan dukke opp innimellom. Men de finnes de som konstant går med denne følelsen av å være en feil eller ett problem. Og som kanskje etter mange forsøk på å få hjelp og søke til høyere makter. Tenker kanskje jeg ikke har fortjent hjelp og gir opp og oppsøker hjelp på diverse kontorer, og istedenfor bare prøver så langt det går og står på kanten av stupet hele tiden. Etterhvert mister man tror på at høyere «makter» og man begynner å tvile på sin tro fordi man tenker at er det noen der ville man ikke hatt så mye smerte

  • carlpo
   24. juli 2017 at 15:41

   Hei, Katty. Det er sårt det du skriver. Og selv om jeg er et annet sted nå, gjenkjenner jeg fortvilelsen du formidler. Jeg skulle ønske at du opplevde å bli sett og tatt imot av andre, oppleve at du er elsket og verdsatt. Jeg tenner et lys for deg.

   • katty
    25. juli 2017 at 00:22

    Tusen takk for lyset du tenner for meg. 🙂 Godt du er ett annet sted nå, unner ikke min verste fiende denne smerten engang. Gleder meg til jeg kommer ett annet sted. Må kanskje gi kirken en sjanse til og prøve og komme en onsdag på kvelden.

 3. Kari
  24. juli 2017 at 14:43

  Takk, gode forkynnar og kollega! Amen.

  • carlpo
   24. juli 2017 at 15:36

   Tusen takk, Kari ???

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *